A Piece of Website de Podcast

Aflevering 23:

4 tips om je website eruit te laten zien als een pro

 

Mocht je zelf je website willen maken of onderhouden. Dan heb ik een paar tips voor je zodat je website er goed uit ziet/blijft zien. Gebruik deze 4 “basisregels” om je website eruit te laten zien als een pro.

Lees de samenvatting 

Host 

Cheryl Porcelijn

Beluister ook op:

Spotify | Apple Podcast | Google Podcast

Samenvatting

Een website maken is anno 2020 niet heel moeilijk meer. Je kiest een domeinnaam, installeert daar bijvoorbeeld WordPress op en installeert een template. Et voila, je hebt een website.

Ok, nu is dit heel erg “simpel” gezegd, maar als je er even voor gaat zitten kun je wel zelf een website maken. Als je dat zou willen uiteraard.

 1. Kies maximaal 2 lettertypes; Meer dan 2 lettertypes kan een zooitje maken van je site maar het heeft ook effect op je leesbaarheid. Lettertypes kunnen een website maken of breken. Nou is dit heel erg overdreven misschien. Maar een onleesbare website, trekt natuurlijk geen klanten aan.

Lettertypes komen ook in allerlei soorten en maten. Van strak en modern, tot vintage en sierlijk. Een lettertype kies niet op goed geluk. Een lettertype kies op basis van je merkwaarden. Wat wil je uitstralen, wat voor gevoel wil je oproepen. Een lettertype is een onderdeel van je gehele huisstijl. En die moet altijd matchen met de rest.

 1. Geef je website witruimte; geef je tekst voldoende witruimte.

Een goed lettertype is 1 ding. Maar ruimte in een website is super belangrijk! Want wist je dat door witruimte te laten in je website, men eerder geneigd is naar beneden te scrollen? Overdrijf het natuurlijk niet, ga geen mega gat maken. Maar zorg er voor dat afbeeldingen niet tegen de tekst aan staat, of te dicht bij. Geeft het ruimte. Zorg er ook voor dat als je naar beneden werkt, dat de onderdelen onder elkaar wat ruimte hebben. Daardoor wordt scrollen een stuk fijner en het lezen ook.

Ook tussen je tekst een witruimte fijn. Schrijf niet teveel aan elkaar, gebruik paragrafen, wat extra enters is soms fijn. Mij is geleerd dat je zin uit maximaal 12 tot 15 woorden mag bestaan. Nou, ga er maar aan staan. Soms lukt dat niet, maar kijk of je het kort en bondig kan houden.

3. Zorg voor contrast. Contrast is zo vreselijk belangrijk. Niet alleen op de website, maar overal. Gebruik bijvoorbeeld geen gele/blauwe letters op een zwarte achtergrond! Gebruik donkergrijs, op een witte achtergrond, voor je grote lappen tekst.

Mijn advies is, om altijd je tekst te zetten op een lichte achtergrond, wit, lichtgrijs of 15% van de kleuren die gebruikt. En de tekst daarop donkergrijs maken. Wil je een donkere achtergrond gebruiken? Kies er dan voor om je tekst altijd in het wit te zetten.

Wil je tekst op een foto plaatsen? Kijk dan goed of je wit of donker grijze letters moet gebruiken. Of dat je misschien moet werken met een schaduw. Maar zorg er altijd voor dat het leesbaar is.

 1. Gebruik geen stockfoto’s; stockfoto’s zijn echt een no-go in webdesign land. Je wilt met je website een persoonlijke connectie maken (ook al is het online). Stockfoto’s nemen in alle mate persoonlijkheid weg.

We doen zaken met echte mensen. Stockfoto’s zijn vaak geposeerd, te clean, passen niet bij je huisstijl en niet bij het geen wat jij wilt uitstralen. Persoonlijke foto’s zorgen voor die authenticiteit. We zien meteen wie er achter het bedrijf zit en we kunnen daar al bij voelen of we de persoon leuk vinden of niet. Klinkt heel lullig natuurlijk, maar dat doen we stiekem wel 😉

  GRATIS: Het succesrecept voor jouw eigen website – Geheime podcast

  Heb jij mijn geheime podcast al beluisterd? Nog niet? Vraag hem dan hier aan. Geheel gratis!

  In deze serie vind je het antwoord op de meest gestelde vraag: “wat heb ik nodig om een website te beginnen?”. Ook geef ik antwoord op de vragen: “Ik heb een website nodig, wat nu?” en “Waar moet ik beginnen?”.

  Ik neem je mee in wereld van hostings, plugins en veel tips & tricks. Als je nu zoiets hebt van, wat zeg je nou? No worries, ik ga het je allemaal vertellen

  Volg mij op: