De Blog

Wil je liever lezen in plaats van luisteren?
Check dan de blogs.
Je vindt hier allerlei artikelen over alles wat met websites te maken heeft. 

Mijn top 10 favoriete lettertypes – inspiratie voor designers

Lettertypes Cprecision Designblog

Een belangrijk onderdeel van design is het gebruik van lettertypes: “typografie”. Er zijn ontzettend veel verschillende types in de wereld en in deze blog deel ik mijn top tien favoriete lettertypes.

Sans Serif en Serif
Lettertypes, of fonts, kun je vaak onderverdelen in drie categorieën, maar wat betekent dat? Sans Serif, ofwel “schreefloos”, zijn fonts zonder “schreef”. Hieronder in het voorbeeld zijn de verschillen goed te zien. Bekende fonts zonder schreef die vaak gebruikt worden zijn Arial en Calibri (terug te vinden in Microsoft Word). Daarnaast word de voorkeur voor deze fonts gegeven voor het web, ze staan vaak zakelijker en professioneler en zijn gemakkelijker te lezen. Ze worden vaak “websafe fonts” genoemd; veilig voor het web.

Serif lettertypes, dus met schreef, komen van vroeger. Een bekend serif font is Times new Roman, welbekend uit Microsoft Word. Deze soorten worden vaker gebruikt in titels van websites of grotere letters voor bijvoorbeeld tijdschriften.

Er zijn natuurlijk ook andere soorten fonts zoals handgeschreven soorten, kalligrafie soorten en veel meer zoals de welbekende, maar niet geliefd bij designers, Comic Sans. Voor nu noemen we die overige.

Mijn top 10 lettertypes

Als designer is het belangrijk dat ik de juiste fonts kies. Maar soms is mooi ook fijn.
Hieronder deel ik mijn top 10:

Sans Serif fonts

Helvetica
een favoriet van vele, ook die van mij en staat met stipt op nummer één. Een “clean”, strak en simpel lettertype. Ontworpen door de Zwitserse tyopgrafie designer Max Miedinger samen met Eduard Hoffmann. Een professioneel lettertype die overal gebruikt voor kan worden.

Bron: irem akdogan

Bron: irem akdogan

Bebas
Bebas is een gratis lettertype voor iedereen te gebruiken, ontworpen door Ryoichi Tsunekawa, Dharma Type Foundry. Dit lettertype vind ik echt geweldig. Waarom? Omdat het een strak maar stoer lettertype is die kracht uitstraalt. Love it!
Bebas

Montserrat
Montserrat is heel anders dan de vorige twee. Een rond lettertype, die vriendelijk aanvoelt en fijn aanvoelt. Deze font is zeer gemakkelijk te combineren met andere lettertypes. Ontworpen door Julieta Ulanovsky.
Montserrat

Serif fonts

Zachery
Dit vind ik een luxe lettertype met een zachte look. Ik denk dat Zachery voor heel veel doeleinden gebruikt kan worden maar ik kan mij zo voorstellen dat dit in een modetijdschrift gezien kan worden.
Zachery

Fine style
Letterlijk een fijne stijl. Ik ben echt weg van dit font met hoofdletters. Ze doet mij denken aan merken als Louis Viton en andere luxueuze merken. Ik was op slag verliefd.
finestyle

Day Roman
Dit font is gewoon heel fijn. Het heeft iets luxe, iets rustigs en kan op heel veel manieren gebruikt worden. Multifunctioneel met een vleugje design.
DayRoman

Overig

Autumn Chant
Dit lettertype heb ik een aantal keer eerder gebruikt en ik vind hem erg fijn. Mooi sierlijke hoofdletters, bijna alsof het handgeschreven is, prachtig toch?
AutumnChant

Supernova
Dit is een heel ander font in vergelijking met de rest, maar eentje die niet mocht ontbreken in mijn lijstje. Super Nova heeft iets lolligs maar ook iets “stylish”. Het is gewoon een super leuke font.
SuperNova

Hugs&Kisses
Dit is ook een van mijn favoriete. Hugs & Kisses is heel gemakkelijk te combineren met Sans Serif fonts. Het is een sierlijk font met een luxe tintje.
Hugs&Kisses

Dragon is Coming
Een gekke naam voor een lettertype maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben gek op dit soort kalligrafie/handgeschreven types. Soms geeft dat een product net even de juiste stijl. Ik vind hem prachtig.
DragonisComing

Wat is jou favoriete lettertype?

Zo, nu heb ik jullie mijn top 10 favoriete lettertypes laten zien. Ik ben vooral erg benieuwd of er iets tussen zit voor jou? Zo niet, welk lettertype is jou favoriet?


Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Cprecision? Vind mij hier:
1469288458_www_logo_social_media 1469288455_email_mail_envelope_send_message1469288459_online_social_media_linked_in 1469288446_facebook_online_social_media 1469288449_online_social_media_twitter 1469288460_pinterest_online_social_media1469288451_instagram_online_social_media 

A piece of Website de Podcast

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *