A Piece of Website de Podcast

Aflevering 41 – SPECIAL:

 Zo “plan” ik mijn projecten 
mijn reis als 10 jaar ondernemer

 

Plannen is voor iedere ondernemer noodzakelijk. Soms moet je flexibel kunnen zijn en soms moet je ook heel strak een deadline kunnen halen. In deze aflevering deel ik mijn lessen over hoe ik mijn projecten plan. 

Lees de samenvatting 

Host 

Cheryl Porcelijn

Beluister ook op:

Spotify | Apple Podcast | Google Podcast

Samenvatting

Vandaag ga ik vertellen ik proces matig heb leren werken en hoe ik ongeveer plan. Elke project heeft wel een soort deadline, maar ik heb echt de leukste klanten en soms is het helemaal ok als een deadline iets verschuift. Maar je moet wel een systeem hebben omdat je op een gegeven moment ook wilt afronden.

Nou ben ik heel eerlijk, echt een systeem heb ik nog niet. Dus ik kan niet zeggen, je kunt het beste dit gebruiken of dit. Maar ik heb wel flink wat geleerd over het goed op orde hebben van je bedrijf. Ik heb al vele tools gebruikt om goede planning te maken. En ik heb vooral ook geleerd dat het ok is, is dat juist wat ruimer inschat.

Maar goed, laat ik gewoon eens terugkijken op toen ik net begon. Ik moest natuurlijk om mijn studies heen plannen, om het huiswerk. Ik kan je zeggen, het huiswerk was behoorlijk tijdens mijn studies. En aangezien dat voorrang krijgt, moet je tussendoor je projecten plannen. Nu had ik “gelukkig” nog niet zoveel klanten als ik nu heb, want ik had dat nooit weg kunnen zetten haha!

Ik heb wel goed zelf leren plannen. Ik gebruikte, en nog steeds, een papiere planner. Ik vind dat heel erg prettig. Ik heb nog complete boekwerken hier liggen van mijn opleiding haha. Allemaal met de hand geschreven.

Vandaag ga ik vertellen ik proces matig heb leren werken en hoe ik ongeveer plan. Elke project heeft wel een soort deadline, maar ik heb echt de leukste klanten en soms is het helemaal ok als een deadline iets verschuift. Maar je moet wel een systeem hebben omdat je op een gegeven moment ook wilt afronden.

Nou ben ik heel eerlijk, echt een systeem heb ik nog niet. Dus ik kan niet zeggen, je kunt het beste dit gebruiken of dit. Maar ik heb wel flink wat geleerd over het goed op orde hebben van je bedrijf. Ik heb al vele tools gebruikt om goede planning te maken. En ik heb vooral ook geleerd dat het ok is, is dat juist wat ruimer inschat.

Maar goed, laat ik gewoon eens terugkijken op toen ik net begon. Ik moest natuurlijk om mijn studies heen plannen, om het huiswerk. Ik kan je zeggen, het huiswerk was behoorlijk tijdens mijn studies. En aangezien dat voorrang krijgt, moet je tussendoor je projecten plannen. Nu had ik “gelukkig” nog niet zoveel klanten als ik nu heb, want ik had dat nooit weg kunnen zetten haha!

Ik heb wel goed zelf leren plannen. Ik gebruikte, en nog steeds, een papiere planner. Ik vind dat heel erg prettig. Ik heb nog complete boekwerken hier liggen van mijn opleiding haha. Allemaal met de hand geschreven. 

Nou weet ik écht niet, nog steeds niet na al die tijd hoe lang een project nu duurt. En dat komt, omdat alle projecten die ik doen volledige op maat zijn. Ja, ik werk wel met een pakket en daar zitten ook wel vaste dingen in en een schatting kwa tijd. Maar het ontwerp is volledig afgestemd op de doel van de ondernemer en dat is ook waar ik mijzelf in onderscheid. Ik heb een tijdspannen voor elke website. En uiteraard houd ik mijn tijd goed in de gate, maar ik wil wel iets creëren voor de ondernemer waar hij/zij ook écht achter staat en blij en trots van wordt. Waar hij/zij zelfvertrouwen van krijgt, want je moet je wereld toch de wereld in gooien.

Dus echt met deadlines werken, dat hangt geheel van de ondernemer was. Ik ben heel flexibel. Maar om het wel overzichtelijk te houden is zo’n blokkenplanning dus ideaal. Uiteraard hangt het ook een klein beetje van ondernemer af. Want ik kan niet zonder de feedback, niet zonder de content die op de website moet. Dus ook dat heeft effect op een project.

Langzaam aan durfde ik de projecten langer te laten duren. En nu ik echt al een lange tijd fulltime onderneem ben ik heel zeker van mij zaak. Een gemiddeld project, volledige website, duurt tussen de 8 en 10 weken. En dan denk je, jeeeetje wat lang! Maar je moet áltijd tijd inplannen voor onvoorziene taken, correctierondes, technische problemen en noem het maar op. Plus dat ik écht voor kwaliteit ga.

Ik kwam ooit een keer uitspraak tegen van een designer die ik volg die zei “je hebt hebt SNEL, GOED EN GOEDKOOP – KIES ER 2

– Als je werk goed en snel is dan is het onredelijke om te verwachten dat het goedkoop is. Het afleveren van werk van goede kwaliteit vereist expertise en toewijding. Dat is niet goedkoop.

– Als je werk snel en goedkoop is dan is het onredelijk om te verwachten dat het van hoge kwaliteit is. Als je klant snel iets in elkaar gedraaid wil hebben voor een lage prijs, prima. Maar dat is waarschijnlijk niet je beste werk.

– Als je werk goedkoop en goed is dan is het onredelijk om te verwachten dat het snel af is. Je kunt iets van hoge kwaliteit maken, en voor een beperkt budget. Als je dat doet dan heeft dit project waarschijnlijk een lagere prioriteit dan opdrachten die meer betalen. Verwacht dat het tijdspad dit weergeeft.

En dat heeft ook mij toen echt aan het denken gezet.

Ja, ik plan, maar ik wil geen afbreuk doen aan de kwaliteit. En ik wil ook niet snel. Ik ga echt voor unieke designs. Ik wil de ondernemer de zelfvertrouwen geven die ze verdienen, dat ze aan iedereen vol trots de website willen laten zien en de klanten daarmee kunnen aantrekken die ze zo graag willen en net zoals ik, de leukste klanten krijgen om mee te werken. Om daarin impact te kunnen maken.

 

GRATIS: Het succesrecept voor jouw eigen website – Geheime podcast

Heb jij mijn geheime podcast al beluisterd? Nog niet? Vraag hem dan hier aan. Geheel gratis!

In deze serie vind je het antwoord op de meest gestelde vraag: “wat heb ik nodig om een website te beginnen?”. Ook geef ik antwoord op de vragen: “Ik heb een website nodig, wat nu?” en “Waar moet ik beginnen?”.

Ik neem je mee in wereld van hostings, plugins en veel tips & tricks. Als je nu zoiets hebt van, wat zeg je nou? No worries, ik ga het je allemaal vertellen

Volg mij op: