A Piece of Website de Podcast

Aflevering 31:

#techgirl uitgelegd – hiermee maak ik mijn podcast

 

Heerlijk al die tools. Vandaag deel ik de tool die ik gebruik om mijn podcasts mee te maken en geef ik ook nog wat opties voor als je liever iets anders wilt.

Lees de samenvatting 

Host 

Cheryl Porcelijn

Beluister ook op:

Spotify | Apple Podcast | Google Podcast

Samenvatting

Ik krijg veel vragen over hoe ik mijn podcast maak, wat ik gebruik en wat ik eventueel adviseer aanraad. Met dit soort vragen kun je mij niet blijer krijgen. Ik vind het heel erg leuk om hierover met anderen mee te denken, mijn eigen ervaring te delen etc.

De wereld van de podcasts is in Nederland nog niet zo heel groot, er liggen hier dus nog genoeg kansen voor je als je dit als onderdeel van je contentstrategie wilt maken. Mocht je daar meer over willen weten dan zou ik zeggen volg ook Mirjam Hegger even en haar podcasts Hooked on Business en de Podcast Masters Podcast.

Ik gebruik, as we speak, Anchor FM voor het opnemen en distrubiteren van mijn Podcast. Anchor is een podcast host zoals we dat noemen. Een beetje vergelijkbaar met een website host. Alleen is dit speciaal gemaakt voor podcasten. Je bepaalt dus de naam van je podcast en legt deze vast bij zo’n podcast host. Ik gebruik Anchor, omdat het heel gebruiksvriendelijk is. En dat is iets waar ik echt mijn motto van heb gemaakt. Ook wat betreft websites, e-mailmarketingsystemen etc. Nr 1 is; is het gebruiksvriendelijk. Nou, Anchor is zeer gebruiksvriendelijk, ik vind het een heel fijne host. Ik kan er meteen mijn podcast in opnemen. Ik kan ook eigen bestanden uploaden én het meest fijne vind ik, dat mijn podcast, na ik mij goed heb aangemeld, overal met 1 klik op de knop wordt gedistrubiteerd.

Dat houdt in dat mijn podcast op elk groot podcast platform te beluisteren is. En dat hoef ik dus allemaal niet handmatig te doen. Ik neem de podcast op, zet er een beschrijving bij, upload mijn podcast cover en publiceer hem. En dan staat hij dus overal zoals op Spotify en iTunes.

Dus mocht je heel simpel en snel willen beginnen, dan is AnchorFM echt een goede oplossing.

Een betaald platform is bijvoorbeeld Podbean. Podbean is ook zeer populair onder de podcasters. Ik werk er zelf nog niet mee, maar ik begreep dat dit ook een zeer gebruiksvriendelijk platform is. Hier betaal je wel wat voor, al is het niet meteen de hoofdprijs, dus is het zeker het overwegen waard. 

Nog een andere optie is het zelf doen via Soundcloud. Soundcloud heeft een heel kleine opslag gratis, maar als je serieus wilt blijven podcasten, dan adviseer ik de betaalde versie aan te schaffen bij Soundcloud.

Het nadeel hiervan is, is dat je het zelf nog moet distrubiteren. Je moet dus zelf je podcast uploaden ook nog eens in Spotify en Itunes en andere platformen waar je op wilt. Ik vind dat teveel werk. Het moet vooral leuk blijven en echt een onderdeel worden van mijn contentstrategie en dat moet naast mijn drukke werk niet teveel tijd kosten.

Nou heb ik het dus heel uitgebreid gehad over een podcast hosting. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt gebruiken om een podcast te maken.

Wil je het namelijk niet via Anchor opnemen, dan kun je een apart opname tool gebruiken zoals bijvoorbeeld Audacity, of Garageband (voor Apple). Dit zijn gratis tools waarmee je geluiden kunt opnemen en hebben vaak een wat uitgebreidere bewerking.

Als laatste, heb je natuurlijk bepaalde equipment nodig. Zoals een goede microfoon. Nou kun je er voor kiezen om het met je telefoon op te nemen en gewoon je oortjes te gebruiken. Als dat voor jou prima kwaliteit is, dan heb je niet meer nodig. Je kunt je oortjes ook aansluiten op je laptop natuurlijk. Maar een externe microfoon heeft vaak een betere geluidskwaliteit dan de microfoon van je laptop of je oortjes van je telefoon.

Ik zelf gebruik de Blue Yeti microfoon. Deze microfoon kost 150 euro en is een usb microfoon die je kunt kopen op bol.com of coolblue. Het voordeel daarvan is, is dat je hem gewoon in usb poort van je laptop inplugt en je klaar is kees. Voor dit budget heb je een degelijk microfoon die ook echt niet slecht is in geluidskwaliteit.

Ook hierin kun je natuurlijk zo duur en gek maken als je wilt.

GRATIS: Het succesrecept voor jouw eigen website – Geheime podcast

Heb jij mijn geheime podcast al beluisterd? Nog niet? Vraag hem dan hier aan. Geheel gratis!

In deze serie vind je het antwoord op de meest gestelde vraag: “wat heb ik nodig om een website te beginnen?”. Ook geef ik antwoord op de vragen: “Ik heb een website nodig, wat nu?” en “Waar moet ik beginnen?”.

Ik neem je mee in wereld van hostings, plugins en veel tips & tricks. Als je nu zoiets hebt van, wat zeg je nou? No worries, ik ga het je allemaal vertellen

Volg mij op: