A Piece of Website de Podcast

Aflevering 6:

Waarom een logo op zichzelf niets zegt 

Ik krijg of zie heel vaak de vraag: kun jij/iemand voor mij een logo maken? En heel eerlijk, met alle respect, daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Want een logo op zichzelf heeft geen betekenis, er zit veel meer achter dan dat. Wat dat is, vertel ik je deze podcastaflevering. 

Lees de samenvatting 

Host 

Cheryl Porcelijn

Beluister ook op:

Spotify | Apple Podcast | Google Podcast

Samenvatting

Je logo is NIET je branding, there I said it.

Want een logo maken op zich is nog niet eens hogere wiskunde. Ja, je moet er wel feeling voor hebben om te kijken of het er netjes uitziet, of het klopt etc. Maar je hoeft daar eens per se voor gestudeerd te hebben eigenlijk.

Maar een logo heeft geen functie zonder te weten wát je er nu precies mee wilt bereiken. Wat je er mee wilt zeggen. Er ligt een complete strategie achter een logo. Achter een gehele brand identity.

Je moet namelijk weten, voor wie ben je er? Wat wil je uitstralen, wat je is merkboodschap, wat is je belofte. Hoe laat je dat zien, welke emoties wil je oproepen, welke kernwaarden passen daarbij. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een logo is niet sterk, als je niet weet wat je met dat logo wilt. Dat geld eigenlijk voor alles in je bedrijf. Maar wat ik veel tegenkom is dat mensen maar gewoon aan de slag gaan. En dat het eerste wat in ze opkomt als ze een bedrijf starten; ik moet een logo. Nee, je hebt een strategie nodig en vanuit daar ga je kijken wát heb je dan nodig, en hoe ga je dat matchen met je strategie. Hoe laat je dat er uit zien.

Heb je wel eens nagedacht over hoe je bedrijf herkent kan worden als je geen logo zou hebben? Dat is best wel eens interessant. Want je kunt bijvoorbeeld ook alleen al herkent worden door kleur of een bepaald lettertype. Zolang je maar consistent bent en zichtbaar bent. Een logo helpt je herkenbaarheid te versnellen, maar niet als je er eentje voor jan-met-de-korte-achternaam hebt.

Daarnaast, moet een brand identity ook nog eens jaaaaaren meegaan. Kijk naar Nike, coco-cola en Apple. Ze hebben door de jaren heen minuscule aanpassingen gedaan om mee te gaan met de tijd. Maar het logo is en blijft hetzelfde. En dat komt, omdat daar een verhaal achter zit. Een intentie. Deze logo’s zijn zo goed doordacht, ze hebben daar hun eigen strategie op losgelaten.

Moraal van het verhaal, geef geen geld uit aan zomaar een logo. De kans dat het logo uiteindelijk niet matcht en je het dus opnieuw moet laten doen, kost je ongelofelijk veel geld en tijd. Daarnaast heb je bij verandering van identiteit een budget nodig voor een campagne om je volgers en klanten te laten weten dat je een verandering door maakt. Anders zijn ze je ineens kwijt en raak je klanten en potentiële klanten kwijt.

Neem je bedrijf, je branding en je marketing zo serieus mogelijk en besteed daar tijd aan. Investeer alleen als je er echt voor wilt gaan en je weet hoe belangrijk het is voor je bedrijf. Want een investering verdien je weer terug. Kosten ben je kwijt.  En heb je natuurlijk wel al helemaal je strategie opgesteld en wil je dan een logo laten maken, go for it! Dan ben je er helemaal klaar voor.

GRATIS: Het succesrecept voor jouw eigen website – Geheime podcast

Heb jij mijn geheime podcast al beluisterd? Nog niet? Vraag hem dan hier aan. Geheel gratis!

In deze serie vind je het antwoord op de meest gestelde vraag: “wat heb ik nodig om een website te beginnen?”. Ook geef ik antwoord op de vragen: “Ik heb een website nodig, wat nu?” en “Waar moet ik beginnen?”.

Ik neem je mee in wereld van hostings, plugins en veel tips & tricks. Als je nu zoiets hebt van, wat zeg je nou? No worries, ik ga het je allemaal vertellen

Volg mij op: