Home » Website Design » Waarom ik niet met standaard templates werk

Waarom ik niet met standaard templates werk

standaard template

Tegenwoordig kan iedereen een website bouwen. Er bestaand honderden, zo niet duizenden standaard templates en mogelijkheden. Maar die templates kunnen behoorlijk wat problemen met zich mee brengen. En ze zijn niet uniek. Daarom werk ik niet met standaard templates. Lees er meer over in deze blog.

 Liever luisteren dan lezen? Je vindt hier een podcast over dit onderwerp.

Kan de prijs omlaag

Veel mensen hebben geen idee wat het verschil is tussen een op maat gemaakt uniek design en een standaard template, behalve de prijs. Regelmatig krijg ik dan ook mails met de vraag of ik websites met standaard templates maak voor een lagere prijs. Mijn antwoord is altijd nee. Tuurlijk, ik heb tijdens mijn opleiding gewerkt met templates om zo de verschillende builders te leren kennen. Maar ik merkte al snel dat die standaard templates niet passen bij mijn filosofie en manier van werken.

Goedkoop is duurkoop

Zo’n standaard template klinkt handig, want gratis en lekker snel. Maar wat mij betreft is goedkoop in dit geval duurkoop. Vooral de gratis templates zijn vaak een drama en wel om de volgende vijf redenen:

 1. Bevat niet alle functionaliteiten die je nodig hebt

Bij het maken van je website, kijk je niet alleen naar de functionaliteiten die je nu nodig hebt maar ook naar doelen die je in de toekomst wil realiseren. Want jouw website moet voor jou werken. Daarom is zo belangrijk om het doel van je website goed helder te hebben. Wat wil je ermee bereiken? Veel gratis templates zijn beperkt qua functionaliteiten en koppelingen. Ze lijken geschikt in het begin, maar vaak kom je er later achter dat je nieuwe wensen niet mogelijk zijn. En kun je weer opnieuw beginnen.

 1. Geen gebruiksaanwijzing

Gratis templates worden lang niet altijd geleverd met een gebruiksaanwijzing. Dat betekent dat je zelf moet uitzoeken hoe je op basis van die template je website maakt. En omdat het gratis is, kun je nergens om ondersteuning vragen. Behalve bijvoorbeeld bij een technische VA of webdesigner. Maar dan is het niet gratis meer.

 1. Geen of weinig updates

Gratis templates worden vaak niet geüpdatet. Ze worden eenmalig gemaakt en daarna niet meer bijgehouden. Daardoor wordt je website op termijn vatbaar voor beveiligingsrisico’s als hacks of lekken en dat wil je natuurlijk niet.

 1. Niet uniek

Net als stockfoto’s die je gratis kunt downloaden, zijn ook standaard templates niet uniek. Ze zijn voor iedereen beschikbaar, dus de kans is groot dat jij niet de enige gebruiker bent. Jij bent uniek en daardoor is jouw onderneming ook uniek. Jouw ideale klant moet aanslaan op hetgeen jij wil uitstralen. Daar past wat mij betreft geen dertien-in-een-dozijn website bij. Die unieke uitstraling komt het best tot zijn recht in een op maat gemaakte website die volledig aansluit bij het doel dat je daarmee voor ogen hebt, bij jouw kernwaarden en waar je voor staat.

 1. Geeft vaak problemen

Zo’n standaard template geeft vaak problemen bij het updaten, zeker de gratis versies. De betaalde templates hebben meer mogelijkheden maar alsnog moet je blijven opletten. Het kan zomaar gebeuren dat wijzigingen die je net hebt gedaan op je website, weg zijn na een update en je ze weer opnieuw moet doorvoeren. Of dat alle styling die je had ingesteld, spontaan is verdwenen.

Let goed op

Aan zo’n unieke eigen website hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan een website die je zelf bouwt. Laat jouw budget voorlopig niet zo’n unieke website toe en bouw je zelf je website met een standaard template? Kies dan in ieder geval voor een betaalde template. Die vind je bijvoorbeeld via Themeforest of Codecanyon. Daar is voor alle budgetten wel wat te vinden. En controleer voor je koopt de volgende zaken:

 • Wie zit er achter de template
 • Wanneer is de template voor het laatst bijgewerkt
 • Welke functionaliteiten zitten er allemaal in
 • Welke koppelingen worden er ondersteund
 • Welke builder zit erin. Kies bij voorkeur voor WK Bakery Builder of Elementor want die zijn het meest gebruiksvriendelijk. Kies liever geen eigen builder
 • Welke support is bij je aankoop inbegrepen
 • Hoe zijn de reviews

En kijk heel goed of zo’n template bij jou, je uitstraling en bij jouw ideale klant past.

Toch liever iets unieks?

Hoe werkt het als mij een website laat bouwen? Op basis van een aantal gesprekken, maak ik een design dat helemaal past bij jou, je uitstraling en je doel(en). Eerst digitaal in Photoshop en als dit akkoord is, ga ik pas bouwen. Daarvoor gebruik ik Divi als builder en een leeg template wat ik vul met de blokken uit het ontwerp. Zo bepaal ik zelf wat waar komt en zit ik nergens aan vast. En weet jij ook zeker dat alle gewenste functionaliteiten voor nu en in de toekomst mogelijk zijn. Dus als je wilt opvallen en een site wil die echt bij jou past, kies dan voor een webdesigner en geen template.

Nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of wil jij een uniek design voor je website? Laat het me weten via mijn Instagram @cherylporcelijn of stuur me een mail. Ik help je graag.

A piece of Website de Podcast

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *